Mai sint doar doua zile de inscrieri la
Ciclul al II-lea de Studii (cum au fost numite masterele pentru absolventii Bologna) si nu cred ca indreptarul meu ar mai putea salva vieti si timp pretios, dar sint sigura ca va folosi celor care se vor inscrie in sesiunea din toamna sau in sesiunile de anul viitor, de peste doi ani, de peste trei ani, asa sa ne ajute Domnul! Fara master nu se mai poate, iar a te inscrie la unul de la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi poate fi o adevarata experienta.
Pentru ca am simtit groaza birocratiei si a umblatului inutil pe drumuri care de care mai incurcate si pentru ca sint sigura ca au mai existat multi napastuiti de soarta asemeni mie (desigur, au existat si norocosi pentru care lucrurile au mers lin si repede), m-am gindit ca urmatoarele sfaturi vor face bine unora, iar binele acesta mie mi se va intoarce :D
Ce trebuie sa faci ca sa inoti eficient printre actele necesare pentru un master la
"Cuza"?
1. Primul act de care ai nevoie pentru a obtine celelalte acte este
fisa de lichidare. Fisa de Lichidare este sfinta! Ea trebuie completata de toate institutiile cu care ai avut sau nu de-a face in timpul studiilor. Fara stampilele de rigoare nu iti poti obtine Adeverinta de Licenta (diploma aia frumoasa si cartonata mai incolo, nu-i de visat la ea acum), fara adeverinta magica nu te poti inscrie la master. Bun! Avem fisa de lichidare pe care doamnele de la secretariat ne-au dat-o cu dragoste atunci cind ne-am inscris la examenul de licenta, ce facem cu ea?
- Sa zicem ca mai intii mergem cu ea la Serviciul Contabilitate. In principiu se poate merge cu ea oriunde mai intii, cu exceptia secretariatului. Acolo se merge la urma, doamnele nu se vor obosi sa ti-o semneze acum si sa te mai vada o data pe acolo cind iti iei adeverinta. La Contabilitate lucrurile merg destul de repede daca te duci dimineata si mai ales daca ai fost bugetar si n-ai avut taxe neplatite (deloc sau la timp) in timpul facultatii.
- Urmeaza BCU. La Biblioteca Central Universitara "Mihai Eminescu", pe numele ei intreg, merge iar repede daca n-ai avut probleme cu carti nereturnate sau amenzi neplatite si daca vii si cu leul pregatit din timp. Da, trebuie sa platesti 1 leu ca sa iti stampileze, dar despre asta altadata. Pentru a economisi timp poti cere sa ti se stampileze tot aici si pentru filiala bibliotecii facultatii pe care ai urmat-o, nu este obligatoriu sa mai faci un drum si pina la biblioteca respectiva pentru stampila necesara.
- Next stop: CIPO. Nu exista probleme aici, autograf primesti cu dragoste, dar pentru dragostea asta trebuie sa completezi un formular cu deja de prea multe ori auzita intrebare: Unde vrei sa te angajezi? Si altele din aceeasi categorie. :D
- Mai apoi trebuie trecut pe lista Serviciul Social, cu atit mai mult cu cit e in aceeasi cladire cu CIPO, adica in Caminul 11. La Serviciul Social, in functie de temperatura de afara si de frustarile doamnei, poti avea citeva probleme :-j. In principiu, aici trebuie sa dovedesti ca nu ai datorii la nici unul dintre caminele universitatii, in practica nu ai cum sa dovedesti treaba asta, daca nu ai locuit in nici un an in camin, decit printr-o viza de flotant. Pe care cei mai multi studenti constiinciosi nu o au :D Pe unii dintre acesti studenti tanti nu ii intreaba daca au, pe unii ii intreaba. Cum spuneam, depinde de temperatura de afara. Exista doua solutii: o rogi pe fimeii sa accepte sa te prezinti cu contractul de inchiriere, adica sa il ai deja la tine si sa nu mai faci un drum pina acasa cum am facut eu sau ii spui din prima, cu mare convingere, ca ai facut naveta. A functionat si asa, mai ales la cei care nu aveau nici macar contractul de care pomeneam.
2. Al doilea act de care ai nevoie si cu care sa umpli dosarul plic este
adeverinta de licenta. Se obtine, cum am mai spus, numai cu fisa de lichidare completata si la o saptamina dupa sustinerea examenului de licenta. Secretarele nu vor sti in veci data exacta, mai ales daca sint de la
Litere , asa ca va trebui sa pazesti usa secretariatului macar in vreo doua dimineti pina nimeresti ziua norocoasa.
3. Al treilea act de care este nevoie pentru inscrierea la orice master este
certificatul de nastere. De obicei, el este cerut in copie legalizata, dar uneori comisia de inscriere se mai plictiseste si, de dragul diversitatii, iti poate spune ca e in regula si o fotocopie obisnuita.
4. Al patrulea act necesar este
adeverinta medicala. Ei, aici e putin de lucru:
- Adeverinta medicala tip se obtine de la medicul de familie sau de la medicul cabinetului studentesc unde, in principiu :D, ai parte de un consult si primesti stampila cum ca nu ai boli cronice.
- VDRL si RPA sint doue analize medicale (singe si radiografie pulmonara) pe care trebuie sa le faci. Si sa le platesti. Cu rezultatele acestora te duci la medicul studentilor care iti alcatuieste fisa medicala de care ai nevoie in final. A, medicul are obligatia sa iti completeze cite fise ceri pentru cite mastere ai nevoie, iar analizele sint valabile 6 luni. In cazul in care vrei sa te angajezi la un serviciu normal si nu la master :D
5. Al cincilea element (n-are legatura cu
filmul) il reprezinta
fotografiile tip buletin. Cite trei, in marea majoritate a cazurilor.
6. A sasea hirtie (si cea mai importanta pentru conducerile facultatilor) este
chitanta de plata a taxei de admitere. Care taxa de admitere se poate plati acum si la sediile BRD, fara comision si fara batai de cap, ceea ce sugerez a fi facut avind in vedere ca exista o singura casierie pentru fiecare facultate la care au de platit taxe si zecile de absolventi de liceu rebeli. Cu care, de altfel, trebuie sa va confruntati si in salile de inscriere sau de instructaj daca sesiunile de admitere la master vor mai fi organizate ca anul acesta, in aceeasi perioada cu admiterea la studiile de licenta.
7. Al saptelea act depinde de fiecare facultate in parte. La unele mastere de la
UAIC, cum ar fi cele de la
Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor, este ceruta si
diploma de BAC, la altele, cum ar fi cele de la Facultatea de Litere, este nevoie si de o
copie a B.I. sau C.I si de o
adeverinta a examenului psihiatric si presimt ca sint facultati care mai vor si altele la dosar. Pentru a fi siguri de ce anume mai este nevoie cel mai bine este sa intrebati direct responsabilii din comisie. Pe site-uri si in brosuri se gaseste aceeasi insiruire de acte de la infiintarea facultatii incoace si (inevitabila)
atentionare alte acte stabilite de fiecare facultate in parte.
Inotul printre acte devine mai dificil daca esti deja masterand sau casatorit/a, dar aici nu ma mai descurc pentru ca nu indeplinesc nici una dintre cele doua. De asemenea, mai poti afla ca unele mastere s-au modificat chiar in timpul perioadei de inscriere, transformindu-se din mastere complementare in mastere de specializare sau ca, desi initial inscrierea se platea o data pentru fiecare specializare, acum se plateste separat pentru fiecare master pentru care vrei sa candidezi. Zvonurile si schimbarile apar in calea ta deja indelung batatorita, semnata si stampilata doar ca aventura sa fie completa.
Bafta!
PS: Nu-i chiar asa de greu, nu?