5 august 2008

Lecturi de vacanta (4) - Povesti la nesfirsit

Salman Rushdie devenise la un moment dat atit de popular incit tot mai multi spuneau ca e prea comercial ca sa il mai citeasca. Unii l-au asemanat, pe nedrept, cu Coelho. Eu n-am stiut de unde sa-l incep si am aminat descoperirea autorului pina la ziua mea cind am primit Harun si Marea de Povesti.

Asa ca am inceput de aici. Nu stiu daca asta e cea mai buna carte prin care sa il descoperi pe Rushdie si nici daca e cea mai buna carte de-a lui cu care sa incepi, dar pentru mine a fost cartea potrivita, la vremea potrivita.

Nu am mai citit de mult o carte care sa ma binedispuna atit de mult. Am ris destul de des, atmosfera m-a cuprins (si astfel am trecut si peste unele repetitii care ar fi putut parea obositoare) si n-am simtit nici un moment ca citesc aceeasi structura aproape fixa despre care se spune ca o au toate basmele si povestile. Nu stiu cum e posibil, poate printr-un "PPCDE", dar Harun si Marea de Povesti e chiar altfel decit celelalte povesti. Cu tot cu finalul lui cliseu fericit.

Concluzie: Harun si Marea de Povesti e o poveste plina si energica si m-a asigurat ca oamenii vor putea povesti in continuare, la nesfirsit. Acel magical realism despre care am citit ca il caracterizeaza pe Salman Rushdie e in toate paginile astei carti plina de imaginatie si de inspiratie. Eu o voi pastra cu grija, asa cum au spus cei de la The Times, "spre a o lasa mostenire nepotilor". Si da, ce a urmat a fost la fel de breathtaking. :)

8 comentarii:

Anonim spunea...

Salman Rushdie apare cumva pe bune in Jurnalul lui Bridget Jones?! ;))

Anonim spunea...

Si ce e aia PPCDE?

Sim Filip spunea...

Nu mai stiu in care, dar apare si are aceeasi privire ca in pozele din cartile lui :D
Nu pot sa spun inca ce e PPCDE ;)) Astept sa vad citi oameni sint interesati sa afle :D

Ether spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Ether spunea...

Parliamentary Procedure Career Developement Event :))?

Anonim spunea...

printr-un PPUDE am aflat (cred) ce e PPCDE.:D

Sim Filip spunea...

Nu e ce a zis Silvia :D Dar am o problema... wtf is PPUDE? Nu-mi aduc aminte, hmm.

Sim Filip spunea...

Cred ca un PPUDE e un Proces Prea Complicat de Explicat ca altfel nu imi aduc aminte de el :D In nici un caz nu e ce a spus Silvia :))