8 iulie 2008

Lecturi de vacanta (1) - In capul raftului, ceva Bonton

Mai intai, socurile:

  • Ce cauta intr-un subcapitol cu titlul "O lady si medicul ginecolog" (nevermind) urmatoarele fraze: O lady nu se urca niciodata la volan daca a baut prea mult si Cind are o intilnire cu un barbat, o lady nu se va multumi sa comande doar o salata la un restaurant cind, in realitate, vrea un hamburger.
  • Ce cauta intr-o carte care iti spune in introducere fara modestie ca te invata despre eleganta si discretie capitole ca "O lady se protejeaza" sau "Cancerul mamar" ori urmatoarele fraze: Unei lady nu trebuie sa-i fie rusine si sa se intereseze de viata sexuala a barbatului cu care ar putea avea relatii intime si Ea trebuie sa fie consultata de ginecolog in cazul in care constata vreo modificare a ciclului menstrual.

Cum sa fii o lady - mic tratat de eleganta de Candace Simpson-Giles se face vinovata de nedumeririle de mai sus. Cartea se face vinovata si de o lectura lejera, usor de parcurs si mai ales de retinut, mult mai eficienta decat clasicele cursuri de reguli protocolare sau de diplomatie.
Incepe promitator, primele capitole fiind scrise cu concentrarea profesionista a unei adevarate lady (care nu stiu daca s-ar putea traduce prin "doamna"), dar pe parcurs, atentia se pierde si multe dintre sfaturi si indrumari (cartea este o colectie de "invataturi" - desi multe is notiuni elementare invatate la gradinita - de cele mai multe ori nu mai mari de doua-trei rinduri) se repeta. Iar cand ceva se repeta de 5-6 ori lectura nu mai este lejera, e chiar putin enervanta.

Ce am citit de mai multe ori decit ar fi trebuit:
  • O lady nu intirzie niciodata.
  • O lady multumeste mereu/trimite mereu un bilet de multumire.
  • O lady isi cere intotdeauna scuze.
  • O lady nu-si trimbiteaza in public relatiile intime.

We got the picture. Am inteles din prima, hai, poate abia dintr-a doua, dar a treia repetitie este deja o insulta la adresa noastra. Noi care nu sintem chiar oricine daca citim asa carte cu coperta frumoasa si nici asa ieftina (noroc ca unii au primit-o cadou :D) deci nu este necesar sa ai despre noi impresia ca citim 170 de pagini in trei ani si nu ne dam seama de la un capitol la altul daca s-a repetat ceva sau nu. Nu, noi o citim intr-o ora, doua si apoi criticam.

Concluzie: E buna de inceput sezonul lecturilor grele, de vacanta de vara. Vreau sa citesc si Cum sa fii un gentleman, asa, pentru diversitate ;)).

2 comentarii:

Oana spunea...

Pe mine coperta m-a cucerit asa ca, no matter what, o sa o citesc si eu! :) ( multumim oricum pentru critici si spor la lectura in continuare )

Sim Filip spunea...

Spor, clar, am inceput alta :D Si pe mine m-a fascinat coperta, mai ales ca-i cartonata. Ha!